ΖΕΑΣ ΑΛΕΥΡΙ ΛΕΥΚΟ 1ΚΙΛΟ

 ΑΛΕΥΡΙ ΖΕΑΣ ΛΕΥΚΟ 1 ΚΙΛΟ
ΑΠΟ ΣΙΤΑΡΙ ΖΕΑΣ 
ΑΛΕΣΗ ΣΕ ΧΑΜΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ 

Κατάλληλο για όλα τα αρτοσκευάσματα, για γλυκά, κουλούρια, πίττες και όπου χρειάζεστε ένα ανώτερης ποιότητας αλεύρι .

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ  ΑΝΑ 100 ΓΡ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ 352 kcal/ 1472 kj
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 72 γρ
Από τους οποίους σάκχαρα  0,2 γρ
ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ  12,7 γρ
ΛΙΠΑΡΑ  1,5 γρ
Από τα οποία κορεσμένα 0,2 γρ
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ 3,2 γρ
ΑΛΑΤΙ  0 γρ

Η Ζέα (Triticum dicoccum) είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά που είναι γνωστά στον άνθρωπο. Δείγματά του έχουν βρεθεί σε ανασκαφές προϊστορικών οικισμών σε όλο τον ελλαδικό χώρο με παλαιότερο αυτό της Μικράς Ασίας που χρονολογείται 12.000 χρόνια π.χ. Με το πέρασμα του χρόνου επιλέχθηκαν πιο αποδοτικές και πιο εύκολες καλλιέργειες δημητριακών όπως το σιτάρι και το ρύζι. Έτσι η καλλιέργειά του είχε εξαφανιστεί.Μετά από μακρόχρονη λησμονιά, οι νεότεροι επιστήμονες το “ανακάλυψαν” ξανά και κυρίως μετά τις έρευνες του ʼγγλου Allen. 
Οι έρευνες αυτές έδειξαν ότι η Ζέα περιέχει 40% περισσότερο μαγνήσιο από τα άλλα δημητριακά.Το μαγνήσιο ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού. Περιέχει δε υψηλά ποσοστά του αμινοξέος λυσίνη που καθιστά τα ζυμαρικά που παράγονται από τη Ζέα, ιδιαίτερα εύπεπτα. 

Το αλεύρι από Δίκοκκο Σιτάρι δεν φράσει τις αρτηρίες, όπως το αλεύρι από το απλό μονόκκοκο σιτάρι που τρώμε (μαλακό ή σκληρό), το οποίο περιέχει γλουτένη.

Γλουτένη έχει και η ζέα, αλλά πολύ λιγότερη σε ποσότητα και πιο εύπεπτη.Μπορεί να καταναλώνεται από τα άτομα με δυσανεξία στην γλουτένη, ΑΛΛΑ ΟΧΙ από τα άτομα με κοιλιοκάκη. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μέταλλα και ρυθμίζει καλύτερα την γλυκόζη στο αίμα, για αυτό είναι ιδανική για διαβητικούς.

Ο αυθεντικός ελληνικός σπόρος ζέας καλλιεργείται  συστηματικά στα κτήματα Αντωνόπουλου αφού αυτοί είναι που τον διατήρησαν και τον αναβίωσαν .

Η θρεπτική του αξία είναι αδιαμφισβήτητη, άλλωστε δεν είναι τυχαίο που η ετυμολογία της λέξης “ζείδωρος” (αυτός που δωρίζει ζωή) προέρχεται από αυτό το δημητριακό. Ζει (ζειαί (πληθυντικός του ζειά)) + δώρος (δώρον) [Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας/ Γεώργιος Δ. Μπαμπινιώτης, Αθήνα, Κέντρο Λεξικολογίας, 1998]. (Ζειά + δωρέομαι) δωρούμενος (δίδων, παράγων) ζειάς [Λεξικόν Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης/ Ιωάννου Δρ. Σταματάκου, Αθήνα, Βιβλιοπρομηθευτική, 1994]

 

Δεν υπάρχουν προϊόντα.