ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ SENCHA 20 ΦΑΚ LEBENSBAUM
ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ SENCHA 20 ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ LEBENSBAUM
Εναλλακτικά ονόματα: Ιαπωνικό πράσινο τσάι
Καφεΐνη: 20-30 mg ανά φλιτζάνι
Το Sencha είναι πιθανώς η πιο δημοφιλής ποικιλία τσαγιού στην Ιαπωνία και έχει ένα μακρύ, επίπεδο φύλλο. Το Ιαπωνικό Sencha έχει μία φρέσκια, ελαφρώς γλυκιά γεύση, ενώ το Κινέζικο Sencha θυμίζει φρέσκο άχυρο και είναι πολύ αρωματικό.
Το Sencha είναι ένα πράσινο τσάι στον ατμό που παρασκευάζεται από μικρά φύλλα Camellia sinensis (θάμνοι τσαγιού). Το ιαπωνικό sencha τείνει να έχει μια δροσιστική γεύση που μπορεί να περιγραφεί ως φυτική, πράσινη, φυκιώδης ή χορτώδης. Οι γεύσεις ποικίλλουν ανάλογα με τους τύπους sencha και τον τρόπο παρασκευής τους.
Το Sencha καταναλώνεται συχνά ζεστό και όλες τις ώρες της ημέρας στην Ιαπωνία. Με μέτρια έως χαμηλά επίπεδα καφεΐνης, μπορεί να προσφέρει μια ωραία ώθηση χωρίς να σας ξυπνά τη νύχτα. Με ζωντανό πράσινο χρώμα και φρέσκια γεύση, φτιάχνει επίσης ένα δροσιστικό παγωμένο τσάι.
ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ
Τα οφέλη υγείας του πράσινου τσαγιού σε σχέση με τα συστατικά του, είναι οι λεγόμενες κατεχίνες. Χημικές ουσίες που βρέθηκαν στις κατεχίνες, φανερώνουν μια ενζυμική δραστηριότητα που μπορεί να εξηγήσει την ικανότητά τους να αυξάνουν την αντοχή. Μια μελέτη του 2005 από την Kao Corporation στην Ιαπωνία, έδειξε ότι τα επίπεδα αντοχής των ποντικών, που τρέφονταν με εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, αυξήθηκαν κατά 8 έως 24 τοις εκατό μετά από 10 εβδομάδες. Ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παρουσία των κατεχινών και της καφεΐνης, ήταν υπεύθυνη για αυτά τα αποτελέσματα.
Το πράσινο τσάι είναι πια το δημοφιλέστερο είδος τσαγιού. Η συγκομιδή γίνεται λίγο αργότερα σε σχέση με του λευκού τσαγιού, αλλά δεν περνά από διεργασίες οξείδωσης όπως το μαύρο και το τσάι oolong. Αυτό επιτρέπει στο μεγαλύτερο μέρος των κατεχινών να παραμείνουν στο τσάι. Οι κατεχίνες, ειδικά οι επιγαλλοκατεχίνες (EGCG), είναι γνωστό ότι έχουν πολλά οφέλη στην υγεία μας. Βελτιώνουν την όψη της επιδερμίδας, μειώνουν την καρκινική ανάπτυξη, τονώνουν την εγκεφαλική λειτουργία και τον μεταβολισμό, επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης, προστατεύουν από εγκεφαλικές νόσους, αντιστρέφουν τις συνέπειες του διαβήτη και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το πράσινο τσάι έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία, κυρίως της καρδιάς, ενώ το βασικό αντιοξειδωτικό του –που ονομάζεται ECGC– μπορεί να μειώσει τη συσσώρευση των εγκεφαλικών πλακών που σχετίζονται με τις νόσους του Αlzheimer και του Parkinson. Αυτά τα νέα ευρήματα προστίθενται σε προηγούμενες δοκιμές που έδειχναν αντικαρκινική δράση, διέγερση του ανοσοποιητικού, ακόμη και τη δυνατότητα καταπολέμησης τροφικής δηλητηρίασης. Πώς πίνεται: ʼφησέ το σε βραστό νερό για 8 λεπτά ώστε να απελευθερώσει τις κατεχίνες. Για να εκμεταλλευτείς όμως στο έπακρο τις ιδιότητές του, έχουμε νέες πληροφορίες. Για μέγιστα αποτελέσματα, μην πίνεις το τσάι σκέτο – πρόσθεσε λεμόνι. "Οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι δεν απορροφώνται τόσο καλά από τον οργανισμό μας" εξηγεί η ειδικός. "Περίπου το 80% από αυτές καταστρέφονται από τη χαμηλή οξύτητα των εντέρων". Η προσθήκη λεμονιού αυξάνει την οξύτητα και ενισχύει κατά πέντε φορές την απορρόφηση των κατεχινών. Επίσης, πειραματίσου με διαφορετικές ποικιλίες. Ειδικοί στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο έχουν βρει πως το matcha, μια μορφή πράσινου τσαγιού σε σκόνη, είναι τρεις φορές πιο ισχυρό από το συνηθισμένο πράσινο. Μέσα σε 4 λεπτά αφότου πιεις 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι τα τοιχώματα των αρτηριών διατείνονται έως και 4%, συμβάλλοντας στην καλή υγεία της καρδιάς
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΠΗΓΕΣ
http://www.food-info.net/gr/products/tea/varieties.htm
https://www.medicalnewstoday.com/articles/269538
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7059963/
https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD008650.pub2/full
https://doi.org/10.3945/ajcn.112.052746
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31817990/
Δεν υπάρχουν προϊόντα.