ΚΑΝΕΛΛΑ ΚΕΥΛΑΝΗΣ ΤΡΙΜΜΕΝΗ 50gr

  

ΚΑΝΕΛΛΑ ΚΕΥΛΑΝΗΣ  ΤΡΙΜΜΕΝΗ 50gr
(Cinnamomum verum) (Κανέλα Σρι Λάνκα (Sri Lanka cinnamon) ή κανέλα Κεϋλάνης (Ceylon cinnamon))

Η αυθεντική κανέλα Κεϋλάνης έχει μακριά λεπτά ξυλαράκια σε πολλές στρώσεις, με λεπτό και γλυκό άρωμα, ενώ το χρώμα της είναι ανοιχτό καφέ ή μπεζ. Αντίθετα, η κασσία έχει πιο σκούρο χρώμα, καστανοκόκκινο, σκληρό ξύλο και το άρωμά της είναι αρκετά έντονο και ελαφρώς πικάντικο.
Στην αγορά, έχει επικρατήσει η κασσία, μιας και είναι πολύ πιο οικονομική και το άρωμά της ξεχωρίζει ακόμα και σε μικρή ποσότητα, χάρη στην έντασή του! Από διατροφικής άποψης, όμως, φαίνεται να υπερτερεί η κανέλα Κεϋλάνης μιας και περιέχει κουμαρίνη σε πολύ μικρότερο ποσοστό από την κασσία. Πρόκειται για μια ουσία, η οποία σε πολύ υψηλές δόσεις μπορεί να γίνει τοξική.
Η κανέλα πωλείται σε στικ – και πρέπει να είναι πολύ καλά ξηραμένη – ή σε σκόνη που δεν είναι άλλο απο αλεσμένα ξυλαράκια.
Δεν είναι καθόλου επιβαρυντική καθώς τα 100 γρ κανέλας σε πούδρα έχουν μόλις 261 θερμίδες, ενώ οι ποσότητες σε λίπη και πρωτεΐνες είναι αμελητέες σε αυτό το μπαχαρικό. Επίσης περιέχει 10 διαφορετικά μέταλλα, εκ των οποίων πιο σημαντικό είναι το ασβέστιο και το μαγνήσιο, η βιταμίνη C, Ε και κυρίως η βιταμίνη Κ. Τα περισσότερα λιπαρά είναι μονοακόρεστα, ενώ περιέχει Β καροτίνη και μικρή ποσότητα λουτεΐνης.
ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ 

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που κατεξοχήν έχει συνδεθεί με τη χρήση του στη ζαχαροπλαστική. Έτσι η γλυκιά της γεύση έχει αξιοποιηθεί σε εύγευστα μπισκότα, αλλά και σε γλυκά, ενώ στην ανατολή χρησιμοποιήται κυρίως για να δώσει άρωμα σε αλμυρά πιάτα.
Χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές ζαχαροπλαστικής, όπως μηλόπιτες, λουκουμάδες και κουλούρια κανέλας, καθώς και πικάντικες καραμέλες, καφέ, τσάι, ζεστή σοκολάτα και λικέρ.
Το γλυκό άρωμα της κανέλας ευθύνεται για τα γευστικά της ταιριάσματα με πολλά γλυκά (κρέμες ή σιροπιαστά), αλλά και με γλυκές ζύμες, από μπισκότα μέχρι κέικ. Ιδανικά ταιριάζει με τη σοκολάτα, τα μήλα, τα αχλάδια και τις μπανάνες, και κατ’ επέκταση με επιδόρπια που περιέχουν ένα από τα παραπάνω υλικά.
Χρησιμοποιείται όμως και  στη μαγειρική ως καρύκευμα και αρωματικό υλικό Τα παραδοσιακά κοκκινιστά της ελληνικής κουζίνας, τα ταζίνς του Μαρόκου, το λαχματζούν της Μέσης Ανατολής, τα τσάτνεϊ, τα μασάλα, τα κάρι και τα πιλάφια της ινδικής κουζίνας δεν θα ήταν τόσο ξεχωριστά αν δεν περιείχαν κανέλα.
Το ξυλάκι της κανέλας είναι πολύ δύσκολο να τριφτεί ή να πολτοποιηθεί. Χρησιμοποιείται σε φαγητά που θέλουν το χρόνο τους, για να αρωματιστούν αργά. Το ξυλάκι είναι επίσης ιδανικό για σιρόπια, σε περιπτώσεις που θέλουμε να δώσουμε γεύση και άρωμα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Η καλής ποιότητας κανέλα σε σκόνη είναι ανοιχτόχρωμη. Όσο πιο ανοιχτό είναι το χρώμα της τόσο πιο δυνατή σε άρωμα είναι η κανέλα. Όπως όλα τα τριμμένα μπαχαρικά, έτσι και η κανέλα ξεθυμαίνει πολύ γρήγορα. Προμηθευτείτε την από καταστήματα μπαχαρικών σε μικρές ποσότητες, φυλάξτε τη σε σκουρόχρωμο γυάλινο ή σε μεταλλικό βαζάκι, μακριά από ήλιο, ζέστη, υγρασία, και θα παραμείνει αναλλοίωτη για πολλούς μήνες.

 

 

Δεν υπάρχουν προϊόντα.