ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ GUNPOWDER 100gr DENNREE

 ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ GUNPOWDER  100gr DENNREE

Το τσάι Gunpowder  ή  «μαργαριτάρι τσάι» είναι μια μορφή τσαγιού στην οποία κάθε φύλλο έχει τυλιχτεί σε ένα μικρό στρογγυλό σφαιρίδιο. Το αγγλικό του όνομα προέρχεται από την ομοιότητά του με κόκκους πυρίτιδας. Αυτή η μέθοδος μορφοποίησης του τσαγιού εφαρμόζεται συχνότερα είτε στο αποξηραμένο πράσινο τσάι (η πιο συχνά συναντούμενη ποικιλία εκτός Κίνας) είτε στο τσάι oolong.
Τα φύλλα τσαγιού μαραίνονται, αχνίζονται, τυλίγονται και στη συνέχεια στεγνώνουν. Αν και τα μεμονωμένα φύλλα τυλίγονταν στο παρελθόν με το χέρι, σήμερα όλα τα τσάγια πυρίτιδας πλην του υψηλότερου βαθμού τυλίγονται με μηχανές. Η κύλιση καθιστά τα φύλλα λιγότερο ευαίσθητα σε φυσικές βλάβες και σπασίματα και τους επιτρέπει να διατηρούν περισσότερο τη γεύση και το άρωμά τους. Επιπλέον, επιτρέπει σε ορισμένους τύπους τσαγιού να παλαιώσουν για δεκαετίες.
Τα λαμπερά σφαιρίδια δείχνουν ότι το τσάι είναι σχετικά φρέσκο. Το μέγεθος των σβόλων σχετίζεται επίσης με την ποιότητα, καθώς τα μεγαλύτερα σφαιρίδια θεωρούνται σημάδι χαμηλότερης ποιότητας τσαγιού. Το τσάι Gunpowder υψηλής ποιότητας θα έχει μικρά, σφιχτά τυλιγμένα σφαιρίδια.
Τα φύλλα του Gunpowder παραμένουν φρέσκα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο φύλλο πράσινου τσαγιού λόγω της συμπιεσμένης μορφής του. Το Gunpowder είναι υψηλότερο σε καφεΐνη από τα περισσότερα άλλα πράσινα τσάγια (35-40 mg/8 ουγκιά μερίδα) και χρησιμοποιείται συνήθως από τους αθλητές για τη βελτίωση της αντοχής σε περιόδους 3-6 ωρών.
Όπως όλα τα  τσάγια, είναι φτιαγμένη από φυτό camellia sinensis. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πράσινα τσάγια στις δυτικές χώρες. Η καταγωγή του είναι η κινεζική επαρχία Zhejiang και έχει ένα πολύ μοναδικό και αναγνωρίσιμο σχήμα και γεύση φύλλου. Σήμερα παράγεται και σε άλλες επαρχίες, ακόμη και σε άλλες χώρες.
Είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα ενός καθημερινού προσιτού τσαγιού που δεν θα φύγει ποτέ από τη μόδα. 

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ
Τα οφέλη υγείας του πράσινου τσαγιού σε σχέση με τα συστατικά του, είναι οι λεγόμενες κατεχίνες. Χημικές ουσίες που βρέθηκαν στις κατεχίνες, φανερώνουν μια ενζυμική δραστηριότητα που μπορεί να εξηγήσει την ικανότητά τους να αυξάνουν την αντοχή. Μια μελέτη του 2005 από την Kao Corporation στην Ιαπωνία, έδειξε ότι τα επίπεδα αντοχής των ποντικών,  που τρέφονταν με εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, αυξήθηκαν κατά 8 έως 24 τοις εκατό μετά από 10 εβδομάδες. Ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παρουσία των κατεχινών και της καφεΐνης, ήταν υπεύθυνη για αυτά τα αποτελέσματα.

Το πράσινο τσάι είναι πια το δημοφιλέστερο είδος τσαγιού. Η συγκομιδή γίνεται λίγο αργότερα σε σχέση με του λευκού τσαγιού, αλλά δεν περνά από διεργασίες οξείδωσης όπως το μαύρο και το τσάι oolong. Αυτό επιτρέπει στο μεγαλύτερο μέρος των κατεχινών να παραμείνουν στο τσάι. Οι κατεχίνες, ειδικά οι επιγαλλοκατεχίνες (EGCG), είναι γνωστό ότι έχουν πολλά οφέλη στην υγεία μας. Βελτιώνουν την όψη της επιδερμίδας, μειώνουν την καρκινική ανάπτυξη, τονώνουν την εγκεφαλική λειτουργία και τον μεταβολισμό, επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης, προστατεύουν από εγκεφαλικές νόσους, αντιστρέφουν τις συνέπειες του διαβήτη και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το πράσινο τσάι έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία, κυρίως της καρδιάς, ενώ το βασικό αντιοξειδωτικό του –που ονομάζεται ECGC– μπορεί να μειώσει τη συσσώρευση των εγκεφαλικών πλακών που σχετίζονται με τις νόσους του Αlzheimer και του Parkinson. Αυτά τα νέα ευρήματα προστίθενται σε προηγούμενες δοκιμές που έδειχναν αντικαρκινική δράση, διέγερση του ανοσοποιητικού, ακόμη και τη δυνατότητα καταπολέμησης τροφικής δηλητηρίασης. Πώς πίνεται: ʼφησέ το σε βραστό νερό για 8 λεπτά ώστε να απελευθερώσει τις κατεχίνες. Για να εκμεταλλευτείς όμως στο έπακρο τις ιδιότητές του, έχουμε νέες πληροφορίες. Για μέγιστα αποτελέσματα, μην πίνεις το τσάι σκέτο – πρόσθεσε λεμόνι. "Οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι δεν απορροφώνται τόσο καλά από τον οργανισμό μας" εξηγεί η ειδικός.  "Περίπου το 80% από αυτές καταστρέφονται από τη χαμηλή οξύτητα των εντέρων".  Η προσθήκη λεμονιού αυξάνει την οξύτητα και ενισχύει κατά πέντε φορές την απορρόφηση των κατεχινών. Επίσης, πειραματίσου με διαφορετικές ποικιλίες. Ειδικοί στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο έχουν βρει πως το matcha, μια μορφή πράσινου τσαγιού σε σκόνη, είναι τρεις φορές πιο ισχυρό από το συνηθισμένο πράσινο. Μέσα σε 4 λεπτά αφότου πιεις 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι τα τοιχώματα των αρτηριών διατείνονται έως και 4%, συμβάλλοντας στην καλή υγεία της καρδιάς

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΠΗΓΕΣ
http://www.food-info.net/gr/products/tea/varieties.htm
https://www.medicalnewstoday.com/articles/269538
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7059963/
https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD008650.pub2/full
https://doi.org/10.3945/ajcn.112.052746
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31817990/

Δεν υπάρχουν προϊόντα.