ΜΑΥΡΟ ΤΣΑΙ DARJEELING ΙΜΑΛΑΙΩΝ 100gr DENNREE
ΜΑΥΡΟ ΤΣΑΙ DARJEELING ΙΜΑΛΑΙΩΝ 100gr DENNREE
Στις αρχές του 19 ου αιώνα, οι ʼγγλοι άποικοι έφτιαχναν συστηματικά μεγάλες φυτείες στις πλαγιές των Ιμαλα ΐ ων. Ο δυνατός ήλιος του βουνού και οι χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα προκάλεσαν την αργή ανάπτυξη των φύλλων των θάμνων του τσαγιού, καταλήγοντας στο διακριτό, απαλό άρωμα του τσαγιού αυτού. Το τσάι Darjeeling ανήκει στις καλύτερες και πιο ακριβές ποικιλίες στον κόσμο. Στο Darjeeling, στη σκιά των Ιμαλαϊων, παράγονται κάποια από τα καλύτερα τσάγια του κόσμου.
Το τσάι Darjeeling είναι ένα μαύρο τσάι που καλλιεργείται στην περιοχή Darjeeling της Δυτικής Βεγγάλης, στην Ινδία. Το τσάι διακρίνεται από άλλα ινδικά μαύρα τσάγια όπως το Assam, καθώς παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας διαφορετική ποικιλία φυτών τσαγιού. Ενώ τα περισσότερα ινδικά τσάγια παρασκευάζονται χρησιμοποιώντας το φυτό τσαγιού γνωστό ως Camellia sinensis var. assamica, αυτό το μαύρο τσάι παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας την κινεζική ποικιλία γνωστή ως Camellia sinensis var, sinensis. Αυτός ο τύπος θάμνου τσαγιού διαθέτει μικρότερα φύλλα και πιο ισχυρό άρωμα. Η ποικιλία τσαγιού χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή πράσινου τσαγιού, λευκού τσαγιού και τσαγιού oolong.
Δεδομένου ότι το τσάι Darjeeling είναι ένα μαύρο τσάι, χρησιμοποιείται συχνά ως βάση του masala chai και άλλων αρωματικών τσαγιών όπως το Earl Grey. Αυτό το ινδικό μαύρο τσάι προσφέρει τολμηρή στυπτικότητα χάρη στην παρουσία τανινών και μια γεύση μοσχάτο, το οποίο είναι σαφώς γλυκό και διαθέτει μια καρυκευμένη απόχρωση που μοσχοβολά. Το γευστικό προφίλ αλλάζει όταν πρόκειται για τα πρώτα ξεπλύματα τσαγιού και τα δεύτερα για τσάι. Τα πρώιμα τσάγια τείνουν να είναι πιο ήπια, ενώ τα τσάγια αργότερα έχουν μεγαλύτερο στυπτικό χαρακτηριστικό.
Η μοναδική γεύση του τσαγιού Darjeeling δημιουργείται μέσα από μια συναρπαστική διαδικασία που συμβαίνει κατά την καλλιέργεια. Έντομα όπως τα φύλλα και οι θρίπες ρουφούν τον χυμό στα φύλλα τσαγιού, προκαλώντας ήπια ζημιά. Το φυτό ανταποκρίνεται στην παραγωγή τερπενίων, τα οποία λειτουργούν για να απωθήσουν αυτά τα έντομα. Η υψηλότερη περιεκτικότητα σε τερπένια είναι υπεύθυνη για τις γεύσεις αυτού του ινδικού τσαγιού.
Όταν τα φύλλα του τσαγιού συλλέγονται, ώστε να παραχθεί το μαύρο τσάι, στην ουσία ενεργοποιούνται τα ένζυμά τους. Με αυτό τον τρόπο, προκαλείται οξείδωση των φύλλων που τα κάνει να μαραθούν. Ανάλογα με τη θερμοκρασία και τα επίπεδα υγρασίας μέσα στα οποία αποθηκεύονται, τα φύλλα τους γίνονται καφέ και σταδιακά επιτυγχάνεται το επιθυμητό άρωμα και η γεύση. Όταν τα φύλλα τσαγιού οξειδωθούν, οι κατεχίνες που αρχικά βρίσκονται σε αυτά, μετατρέπονται σε τεϊοφλαβίνες, που είναι επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά.
Πρόκειται για την πιο γνωστή ποικιλία τσαγιού, αν και τα τελευταία χρόνια η παντοκρατορία του "απειλείται" από το πράσινο
Το μαύρο τσάι περιέχει διαφορετικά αντιοξειδωτικά από το πράσινο: έχει κάποιες πιο σύνθετες ποικιλίες, τις θειοφλαβίνες και τις θειορουβικίνες. Σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες, όσοι πίνουν 3 φλιτζάνια μαύρο τσάι τη μέρα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών κατά 11%. Ποσότητα ίση με μόλις 1 φλιτζάνι έχει τη δύναμη να μειώσει τα επίπεδα της ορμόνης του άγχους, της κορτιζόλης, κατά 30% Έχει συνήθως μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη με σχεδόν την μισή καφεΐνη από ένα φλυτζάνι καφέ. Το μαύρο τσάι έχει ένα σκούρο καφετί χρώμα και η γεύση του είναι δυνατότερη από τις άλλες ποικιλίες. Παράγεται κυρίως στην Κίνα και την Ινδία με τα ινδικά τσάγια να είναι τα πιο δυνατά που σηκώνουν καλύτερα προσθήκη γάλακτος ή γλυκαντικού.
Δεν υπάρχουν προϊόντα.