YERBA MATE ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ 25 ΦΑΚ DARY NATURY

  ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ  ΜΑΤΕ  25 ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ DARY NATURY

 ΤΣΑΙ ΜΑΤΕ (YERBA MATE)

Δεν προέρχεται από το φυτό camelia sinensiς, αλλά από το μικρό δέντρο (Ilex paraguariensis), που φυτρώνει στην Αργεντινή, την Παραγουάη, την Βραζιλία και την Ουρουγουάη.
Το mate ή yerba mate είναι ένα παραδοσιακό Νοτιοαμερικάνικο ρόφημα
Τα φύλλα του μικρού δέντρου  αποξηραίνονται και στην συνέχεια τεμαχίζονται δημιουργώντας μια χοντροκομμένη πούδρα που ονομάζεται yerba (βότανο), στην συνέχεια εκχυλίζεται σε ζεστό νερό.
Για το mate λέγεται ότι έχει τις ιδιότητες του τσαγιού, την δύναμη του καφέ και την ευχαρίστηση της σοκολάτας.
Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε καφεΐνη και αντιοξειδωτικά
Προσφέρει ενέργεια και συγκέντρωση
Βοηθάει στην καύση του λίπους αν καταναλωθεί πριν την άσκηση
Ενισχύει το ανοσοποιητικό.
Περιέχει υψηλό ποσοστό καφείνης και γι αυτό θεωρείται ιδαίτερα τονωτικό και διεγερτικό. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοπιητικού, ρυθμίζει την πίεση του αίματος. Έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθά στην μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα.

Το Yerba mate περιέχει πολλά ευεργετικά θρεπτικά συστατικά συμπεριλαμβανομένων
Ξανθίνες: Αυτές οι ενώσεις δρουν ως διεγερτικά. Περιλαμβάνουν καφεΐνη και θεοβρωμίνη, τα οποία βρίσκονται επίσης στο τσάι, τον καφέ και τη σοκολάτα.
Caffeoyl παράγωγα: Αυτές οι ενώσεις είναι τα κύρια αντιοξειδωτικά που προάγουν την υγεία στο τσάι.
Σαπωνίνες: Αυτές οι πικρές ενώσεις έχουν ορισμένες αντιφλεγμονώδεις και μειωτικές χοληστερόλες ιδιότητες.
Πολυφαινόλες: Πρόκειται για μια μεγάλη ομάδα αντιοξειδωτικών, που συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο πολλών ασθενειών.
Είναι ενδιαφέρον ότι η αντιοξειδωτική δύναμη του τσαγιού yerba mate φαίνεται να είναι ελαφρώς υψηλότερη από αυτή του πράσινου τσαγιού .
Επιπλέον, το yerba mate μπορεί να περιέχει επτά στα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, επιπλέον σχεδόν κάθε βιταμίνης και μετάλλων που χρειάζεται το σώμα σας
Ωστόσο, το τσάι περιέχει πολύ μικρές ποσότητες αυτών των θρεπτικών συστατικών, οπότε είναι απίθανο να συμβάλει σημαντικά στη διατροφή σας από μόνο του.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΠΗΓΕΣ
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18034743/
https://www.healthline.com/nutrition/8-benefits-of-yerba-mate
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15161234/
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1600-0773.1995.tb00111.x
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3315195/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19807157/

 ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ
Τα οφέλη υγείας του πράσινου τσαγιού σε σχέση με τα συστατικά του, είναι οι λεγόμενες κατεχίνες. Χημικές ουσίες που βρέθηκαν στις κατεχίνες, φανερώνουν μια ενζυμική δραστηριότητα που μπορεί να εξηγήσει την ικανότητά τους να αυξάνουν την αντοχή. Μια μελέτη του 2005 από την Kao Corporation στην Ιαπωνία, έδειξε ότι τα επίπεδα αντοχής των ποντικών,  που τρέφονταν με εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, αυξήθηκαν κατά 8 έως 24 τοις εκατό μετά από 10 εβδομάδες. Ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παρουσία των κατεχινών και της καφεΐνης, ήταν υπεύθυνη για αυτά τα αποτελέσματα.

Το πράσινο τσάι είναι πια το δημοφιλέστερο είδος τσαγιού. Η συγκομιδή γίνεται λίγο αργότερα σε σχέση με του λευκού τσαγιού, αλλά δεν περνά από διεργασίες οξείδωσης όπως το μαύρο και το τσάι oolong. Αυτό επιτρέπει στο μεγαλύτερο μέρος των κατεχινών να παραμείνουν στο τσάι. Οι κατεχίνες, ειδικά οι επιγαλλοκατεχίνες (EGCG), είναι γνωστό ότι έχουν πολλά οφέλη στην υγεία μας. Βελτιώνουν την όψη της επιδερμίδας, μειώνουν την καρκινική ανάπτυξη, τονώνουν την εγκεφαλική λειτουργία και τον μεταβολισμό, επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης, προστατεύουν από εγκεφαλικές νόσους, αντιστρέφουν τις συνέπειες του διαβήτη και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το πράσινο τσάι έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία, κυρίως της καρδιάς, ενώ το βασικό αντιοξειδωτικό του –που ονομάζεται ECGC– μπορεί να μειώσει τη συσσώρευση των εγκεφαλικών πλακών που σχετίζονται με τις νόσους του Αlzheimer και του Parkinson. Αυτά τα νέα ευρήματα προστίθενται σε προηγούμενες δοκιμές που έδειχναν αντικαρκινική δράση, διέγερση του ανοσοποιητικού, ακόμη και τη δυνατότητα καταπολέμησης τροφικής δηλητηρίασης. Πώς πίνεται: ʼφησέ το σε βραστό νερό για 8 λεπτά ώστε να απελευθερώσει τις κατεχίνες. Για να εκμεταλλευτείς όμως στο έπακρο τις ιδιότητές του, έχουμε νέες πληροφορίες. Για μέγιστα αποτελέσματα, μην πίνεις το τσάι σκέτο – πρόσθεσε λεμόνι. "Οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι δεν απορροφώνται τόσο καλά από τον οργανισμό μας" εξηγεί η ειδικός.  "Περίπου το 80% από αυτές καταστρέφονται από τη χαμηλή οξύτητα των εντέρων".  Η προσθήκη λεμονιού αυξάνει την οξύτητα και ενισχύει κατά πέντε φορές την απορρόφηση των κατεχινών. Επίσης, πειραματίσου με διαφορετικές ποικιλίες. Ειδικοί στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο έχουν βρει πως το matcha, μια μορφή πράσινου τσαγιού σε σκόνη, είναι τρεις φορές πιο ισχυρό από το συνηθισμένο πράσινο. Μέσα σε 4 λεπτά αφότου πιεις 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι τα τοιχώματα των αρτηριών διατείνονται έως και 4%, συμβάλλοντας στην καλή υγεία της καρδιάς

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΠΗΓΕΣ
http://www.food-info.net/gr/products/tea/varieties.htm
https://www.medicalnewstoday.com/articles/269538
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7059963/
https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD008650.pub2/full
https://doi.org/10.3945/ajcn.112.052746
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31817990/

Δεν υπάρχουν προϊόντα.