ΔΙΚΤΑΜΟ 20gr ΒΙΟ
ΔΙΚΤΑΜΟ(Origanum dictamnus L. ή Dictamus criticus)
ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ: αδίχταμος, ατίταμος, δίκταμνο, δίκταμο, δίταμο, έρωντας, λιβανόχορτο, μαλλιαρόχορτο, σταθόρι, σταμνόχορτο, στοματόχορτο, στομαχόχορτο, σταματόχορτο, τίταμος.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ: Ο δίκταμος δεν ενδείκνυται για παιδιά και εγκυμονούσες.
Είναι ένα από τα σπουδαιότερα φαρμακευτικά φυτά, γνωστό στη Μινωική Κρήτη και την Αρχαία Ελλάδα.
Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε κατά των παθήσεων του στομάχου και του πεπτικού συστήματος, στους ρευματισμούς, τα αρθριτικά, ως επουλωτικό, εμμηναγωγό, τονωτικό και αντισπασμωδικό.
Το αναφέρουν στα κείμενα τους ο Όμηρος, ο Βιργίλιος, ο Ευρυπίδης και ο Αριστοτέλης ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης και πολλοί άλλοι.
Παλιά ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές και ως το βότανο του 'έρωτα και της νεότητας' και πίστευαν ότι ενισχύει την ερωτική διέγερση.
Στην εποχή του Μεσαίωνα, το δίκταμο έγινε διάσημο χάρη στην χρήση του στο διάσημο χωνευτικό λικέρ Benedictine.
Το φυτό περιέχει αιθέριο έλαιο με κύρια συστατικά τη θυμόλη, καρβακρόλη και καμφορά, ουσίες που προσδίδουν στο φυτό τις θεραπευτικές του ιδιότητες, καθώς επίσης και πουλεγόνη, ουσία που του δίνει τις αρωματικές του ιδιότητες .
Το δίκταμο εμφανίζει επουλωτικές και στυπτικές ιδιότητες και για το λόγο αυτό θεωρείται φάρμακο για το στομάχι, αλλά και για τα αποστήματα και τα σπυριά (σαν κατάπλασμα). Καταπραΰνει τους πόνους του στομάχου και των εντέρων. Για τους παραπάνω λόγους συστήνεται σε διαταραχές, κολικούς και φλεγμονές του γαστρεντερικού συστήματος. Είναι ευστόμαχο και πολύ χωνευτικό.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
Συνιστάται σε νευρικές διαταραχές, νευρικούς πονοκεφάλους και άλλα νοσήματα του νευρικού συστήματος, εξαιτίας των καταπραϋντικών ιδιοτήτων που εμφανίζει
ΠΗΓΕΣ-ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
http://www.herb.gr/ Σ.ΚΟΥΒΑΤΣΟΣ
An ethnopharmacological and historical analysis of “Dictamnus”, a European traditional herbal medicine
Extraction and analysis of antioxidant components from Origanum dictamnus
Δεν υπάρχουν προϊόντα.