ΘΥΜΑΡΙ 40gr ΒΙΟ

 ΘΥΜΑΡΙ (Thymus vulgaris ) (Θύμος ο κοινός).

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ Σε περίπτωση εγκυμοσύνης αποφεύγουμε τις θεραπευτικές δόσεις θυμαριού και θυμέλαιου γιατί το βότανο είναι διεγερτικό της μήτρας.

ΛΑΙΚΟ ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ- ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ 
Το ρόφημα από θυμάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του βήχα και της βρογχίτιδας.

Παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε δύο κουταλιές του τσαγιού ξηρό βότανο και το αφήνουμε 10 λεπτά. Το ρόφημα πίνεται τρεις φορές την ημέρα.

Παρουσιάζει γενικά τονωτικές και διεγερτικές ιδιότητες. Για το λόγο αυτό συμβάλλει στην καταπολέμηση του άγχους, της κατάθλιψης, της ημικρανίας και γενικά της ψυχικής και σωματικής εξάντλησης.Σε μορφή ροφήματος συμβάλλει στην καλύτερη εντερική λειτουργία και ανακούφιση από τα φουσκώματα.Έχει εφιδρωτική δράση σε περιπτώσεις συναχιού, γρίπης και κρυολογήματος.Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό σε περιπτώσεις βρογχίτιδας και άσθματος εξαιτίας της σπασμολυτικής και αποχρεμπτικής του δράσης.Αποτελεί ισχυρό αντισηπτικό του εντέρου, του ουροποιητικού συστήματος και των πνευμόνων.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΕΙΣ
Το φυτό είναι χρήσιμο ως έγχυμα για τη θεραπεία του βήχα, του διαβήτη και των λοιμώξεων του κρυολογήματος και του θώρακα. και σε μορφή σιροπιού για πεπτική αναστάτωση. Είναι επίσης καταπραϋντικό για τον πονόλαιμο, καθώς το θυμάρι έχει αντισηπτικές, αντιβιοτικές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες (Ekoh et al., 2014). Θεωρήθηκε ότι ο T. vulgaris είναι στυπτικός, ανθελμινθικός, καρκινικός, απολυμαντικός και τονωτικός (Reddy et al., 2014). Το φυτό έχει αναφερθεί απίστευτα χρήσιμο σε περιπτώσεις ποικίλων εντερικών λοιμώξεων και προσβολών, όπως αγκυλόστομα, ασκαρίδια, Gram-θετικά και Gram-αρνητικά βακτήρια, και μύκητες και ζύμες, καθώς και Candida albicans (Reddy et al., 2014). Το δραστικό συστατικό του, η θυμόλη, αναφέρθηκε ενεργό έναντι εντεροβακτηρίων και βακτηρίων κόκκων (Reddy et al., 2014). ʼλλες ιδιότητες που ανατίθενται στο θυμάρι, περιλαμβάνουν βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας. διεγερτικό αποτέλεσμα της όρεξης · θεραπεία χόνδρινων σωλήνων, βρογχικών και ουρολοιμώξεων · και θεραπεία της λαρυγγίτιδας και της φλεγμονής (Reddy et al., 2014). Εφαρμόζοντας στο δέρμα, το θυμάρι αναφέρεται ότι ανακουφίζει από τσιμπήματα και τσιμπήματα, νευραλγία, ρευματικούς πόνους και πόνους (Reddy et al., 2014). Το αιθέριο έλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τρίψιμο για πόνους στις αρθρώσεις ή ρευματικούς πόνους και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία του ποδιού του αθλητή (Tinea pedis) (Ekoh et al., 2014).

ΠΗΓΗ: https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/thymus-vulgaris

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
To κύριο συστατικό του αιθέριου έλαιου του θυμαριού κατά 20-54% είναι η θυμόλη ή, αλλιώς, καμφορά του θυμαριού, έχει χρήσεις στην αρωματοποιία και στην οδοντιατρική. Η θυμόλη έχει αντισηπτική δράση και αποτελεί το κυρίως συστατικό πολλών εμπορικών σκευασμάτων για την πλύση του στόματος, 
Πριν την έλευση των σύγχρονων αντιβιοτικών, το αιθέριο έλαιο θυμαριού χρησίμευε για την επάλειψη των γαζών. Η θυμόλη έχει αποδειχτεί επίσης αποτελεσματική στην καταπολέμηση των μυκήτων που συχνά μολύνουν τα νύχια των ποδιών.
Είναι πολύ πλούσιο σε σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες της ομάδας Β, σε βιταμίνη Α, σε βιταμίνης C και φολικό οξύ.

ΠΩΣ ΣΑΣ ΩΦΕΛΕΙ
Το ρόφημα από θυμάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του βήχα και της βρογχίτιδας

Έχει αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, χρήσιμο επίσης  σε χρόνιες, μυκητιακές λοιμώξεις

Επουλώνει τα σημάδια της ακμής

Το πτητικό έλαιο του θυμαριού είναι αποχρεμπτικό
Είναι χρήσιμο σε εντερικές λοιμώξεις και προσβολές, από gram-θετικά και gram-αρνητικά βακτήρια, μύκητες και ζύμες όπως ο Candida albicans.

Το φυτό έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία σκουληκιών (ανθελμινθικό) σε παιδιά

Για να εκμεταλλευτούμε τις φαρμακευτικές ιδιότητες του θυμαριού είναι το ρόφημα από θυμάρι, το οποίο μπορούμε να φτιάξουμε πολύ απλά με αποξηραμένα φύλλα θυμαριού και βλαστούς τοποθετώντας τους απλά σε ζεστό νερό για να γίνει η εκχύλιση των θρεπτικών συστατικών.

ΧΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
Στην ελληνική κουζίνα χρησιμοποιείται ως αρωματικό μπαχαρικό σε κεφτέδες, γεμιστά, κρέας, πουλερικά και πίτες. Γενικά το θυμάρι ταιριάζει πολύ με κρεατικά (κοτόπουλο, μοσχάρι, κουνέλι) τα οποία μαγειρεύονται με σάλτσα ντομάτας και κρασιού, ταιριάζει με σούπες, ψητά, σάλτσες και χρησιμοποιείται ακόμα και στην ζαχαροπλαστική και αρτοποιία.

Στη μαγειρική χρησιμοποιείται για να αρωματίσει ψάρια, κρεατικά (συνδυάζεται άριστα με κυνήγι και λουκάνικα), σάλτσες (ιδίως ντομάτας) και τυριά (ιδίως κρεμώδη). Αλλάζει ευχάριστα τη γεύση και το άρωμα στα φασολάκια και τον αρακά και μπορείτε να προσθέσετε τα ψιλοκομμένα φύλλα του στο στιφάδο και σε σούπες. Μπορείτε ακόμα να το χρησιμοποιήσετε για να δώσετε μια διαφορετική νότα σε κάθε είδους γέμιση, στα αυγά, στο βούτυρο και φυσικά στις ξιδάτες ελιές. Ρίξτε, τέλος, λίγο πάνω στα λαχανικά, τις σαλάτες και τα ζυμαρικά σας.

Pierce, Andrea. 1999. American Pharmaceutical Association Practical Guide to Natural Medicines. New York: Stonesong Press. P. 338-340.
Russel S. Ramsewak; Muraleedharan G. Nair; Manfred Stommel; Louise Selanders (Απρίλιος 2003). «In vitro antagonistic activity of monoterpenes and their mixtures against 'toe nail fungus' pathogens». Phytotherapy Research 17 (4): 376–379. doi:10.1002/ptr.1164. PMID 12722144.

Efficacy and tolerability of a fluid extract combination of thyme herb and ivy leaves and matched placebo in adults suffering from acute bronchitis with productive cough. A prospective, double-blind, placebo-controlled clinical trial / Bernd Kemmerich 1, Reinhild Eberhardt, Holger Stammer

Assessment of Antioxidant and Antibacterial Properties on Meat Homogenates of Essential Oils Obtained from Four Thymus Species Achieved from Organic Growth / 
Carmen Ballester-Costa 1, Esther Sendra 2, Juana Fernández-López 3, Jose A Pérez-Álvarez 4, Manuel Viuda-Martos 5

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν προϊόντα.