ΤΑΡΑΞΑΚΟ (ΡΙΖΑ) 20gr ΒΙΟ
ΤΑΡΑΞΑΚΟ (Τaraxacum officinale )
ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ dandelion , πικραλίδα, πικροράδικο, Βατράχιο, Πικραλίδα, Αγριομάρουλο & Πικραφάκα
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ προσεκτική χρήση με καθοδήγηση ειδικού από άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και ιστορικό κολικών του νεφρού. Γενικά όμως το T. officinale μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καθημερινή βάση, ως αφέψημα όπως το τσάι.
Το ταραξάκο παρέχει το συστατικό λεκιθίνη, τα φύλλα του ταραξάκου είναι πλούσια σε σίδηρο, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες C, Κ, Β1, Β2 και Β6, καθώς και σε ασβέστιο και μαγγάνιο. Στις ρίζες του φυτικού απαντάται μεγάλη ποσότητα διαλυτών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των βακτηρίων του εντέρου.
Ιστορικά, η πικραλίδα ήταν περιζήτητη για μια ποικιλία από φαρμακευτικές ιδιότητες, καθώς περιέχει ένα μεγάλο αριθμό φαρμακολογικά δραστικών ενώσεων.] Η πικραλίδα περιέχει φλαβονοειδή όπως λουτεολίνη, απιγενίνη και isoquercitrin (μια σαν την κουερσετίνη ένωση), καθώς επίσης καφεϊκό και χλωρογενικό οξύ. Η πικραλίδα περιέχει επίσης τερπενοειδή, τριτερπένια και σεσκιτερπένια. Η πικραλίδα έχει χρησιμοποιηθεί ως βοτανική θεραπεία στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Κίνα.«Εμπειρική παραδοσιακή εφαρμογή της πικραλίδας σε ανθρώπους, ιδίως για τη θεραπεία πεπτικών διαταραχών, υποστηρίζεται από φαρμακολογικές έρευνες.
https://el.wikipedia.org/
Έχει χρησιμοποιηθεί στη βοτανική ιατρική για τη θεραπεία λοιμώξεων, προβλημάτων χολής (ως χολαγωγό) καθώς διεγείρει τις εκκρίσεις της χολής και κρατά τη χοληστερίνη σε χαμηλά επίπεδα. Τονώνει τις λειτουργίες του ήπατοςκαθώς και ως ευστόμαχο τονωτικό. Το ταραξάκο έχει δύο ιδιαίτερα σημαντικές χρήσεις: να προάγει το σχηματισμό της χολής και να απομακρύνει από το σώμα το περίσσειο ύδωρ, σε οιδηματώδεις συνθήκες που προκύπτουν από προβλήματα στο ήπαρ. Ειδικότερα η ρίζα, επηρεάζει όλες τις μορφές των εκκρίσεων από το σώμα. Ενεργώντας στην αφαίρεση των δηλητηρίων από το σώμα, δρα ως τονωτικό καθώς επίσης και ως διεγερτικό.
Η ρίζα της πικραλίδας είναι ένα καταχωρημένο φάρμακο στον Καναδά, πωλούμενο κυρίως ως διουρητικό. Η πικραλίδα χρησιμοποιείται στη βοτανική ιατρική, ως ένα ήπιο καθαρτικό[49] για την αύξηση της όρεξης και ως ένα πικρό φυτό για τη βελτίωση της πέψης.
Σαν αφέψημα, το ταραξάκο καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα, είναι εξαιρετικό τονωτικό γιά το συκώτι και το βοηθά να απομακρύνει τις κάθε προέλευσης τοξίνες.
Γι'αυτό το λόγο το ταραξάκο βοηθάει αποτελεσματικά, ενώ συντελεί δραστικά και στην καύση των λιπών. Πρόκειται για φυτό με διουρητικές ιδιότητες που όμως δεν δημιουργεί απώλειες καλίου, όπως συμβαίνει με κάποια διουρητικά, καθώς περιέχει άφθονη ποσότητα και όσο το καταναλώνουμε, άλλο τόσο τροφοδοτεί τον οργανισμό μας.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
Το τσάι από ταραξάκο βοηθά το συκώτι να λειτουργεί καλύτερα. Συγκεκριμένα, τα ένζυμα του τσαγιού επιταχύνουν και ενισχύουν τη διαδικασία του μεταβολισμού που επιτελείται στο συκώτι, διευκολύνοντας την απομάκρυνση των τοξινών.
Αποτελεί πολλά υποσχόμενη φυσική υποστήριξη για την αντιμετώπιση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος που οφείλεται στην παχυσαρκία.( Food and Chemical Toxicology)
Έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου το αίμα
Καθαρίζει τις αρτηρίες του αίματος και το ίδιο το αίμα.
Κατά της αρτηριοσκλήρυνσης.
Εξαιρετικό για τη χοληστερίνη.
Ευεργετικό για το ζάχαρο.
Βοηθά στη σωστή λειτουργία του παγκρέατος, του συκωτιού και της σπλήνας.
Διουρητικό για τα νεφρά.
Διαλύει το ουρικό οξύ.
Βοηθάει στη κατακράτηση ούρων.
Πέτρες Χολής.
ʼλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το ραδίκι εμποδίζει την ανάπτυξη του Candida ablicans, του μήκυτα που ευθύνεται για τις κολπικές μολύνσεις.
Συντελεί στη διατήρηση του κανονικού σωματικού βάρους.
Για τη χρόνια δερματίτιδα, βοηθάει στο έκζεμα, στην ακμή και στην φαγούρα. Καταπολεμάει επίσης τον έρπη.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ- ΠΗΓΕΣ
Katrin Schütz, Reinhold Carle & Andreas Schieber (2006). «Taraxacum—a review on its phytochemical and pharmacological profile». Journal of Ethnopharmacology 107 (3): 313–323. doi:10.1016/j.jep.2006.07.021. PMID 16950583.
John Lust (Δεκεμβρίου 1974). «119 Dandelion». The Herb Book (The most complete catalog of nature's "miracle plants" ever published). Published simultaneously in the USA & Canada: Bantam. σελίδες 170-171. ISBN 0-553-26770-1.
«Ταραξάκο Βότανα » HNT-1260». Tsai.gr. 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2017.
The Physiological Effects of Dandelion (Taraxacum Officinale) in Type 2 Diabetes Fonyuy E. Wirngo, Max N. Lambert, and Per B. Jeppesen
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23603008/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20162002/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19678785/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26039623/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25208775/
Δεν υπάρχουν προϊόντα.