ΑΓΡΙΜΟΝΙΟ 20gr BIO

 ΑΓΡΙΜΟΝΙΟ(Agrimonia eupatoria)
ΟΝΟΜΑΤΑ:  Αγριμόνια , φωνόχορτο, ασπροζάκι , αγριμαία , ασπροξάνη
Το φυτό είναι στυπτικό και επουλωτικό σε πληγές, πρηξίματα, μώλωπες και διαστρέμματα. Είναι φάρμακο κατά της χρόνιας φαρυγγίτιδας, κατά της διάρροιας ( το τσάι του), ακόμα και κατά του διαβήτη. Τις σπουδαίες θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού αναγνώριζαν και οι γιατροί της αρχαιότητας, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν κατά των χρόνιων νοσημάτων του ήπατος, του ίκτερου, της αιματουρίας και (με γαργάρες) σε ερεθισμούς και εξελκώσεις του λαιμού. Με εξωτερικές πλύσεις βοηθάει στην επιπεφυκίτιδα και τη λευκόρροια.
Ο Γάλλος Pallas το χρησιμοποιούσε με εμπιστοσύνη ως ανθελμινθικό στα κατοικίδια ζώα, ενώ ο Husard το συνιστούσε για τον καθαρισμό των ιχωρωδών και χοιραδικών ελκών, και ο Hortius ως σπουδαίο φάρμακο (το αφέψημα) κατά της υδρωπικίας. Ο Forestius έδινε το οινώδες (με ξύδι) αφέψημα του φυτού κατά των φλεγμονών των όρχεων, ενώ ο Fleticmann συνιστούσε γαργάρες με το αφέψημά του στους ρήτορες και στους τραγουδιστές, εναντίον της φλεγμονής του φάρυγγα και των φωνητικών οργάνων τους.
Οι έλληνες αλλά  και οι ξένοι αγρότες, εξάλλου, το μεταχειρίζονται ακόμα σαν <<βραστικό>>, αντί του τσαγιού, για το ωραίο άρωμά του ( το τσάι των φύλλων του, άλλωστε, είναι πολύ καλό κατά της ημικρανίας και της δυσπεψίας). Η αγριμόνια είναι επίσης αποτελεσματική κατά των κολικών, των εμετών και του βήχα, ενώ το αφέψημά της είναι χρήσιμο στους ασθματικούς και κατά της νεφρίτιδας, του χρόνιου πνευμονικού κατάρρου, της καχεξίας, της αιματουρίας, των δερματικών παθήσεων, των βρογχικών παθήσεων και των ρευματισμών. τέλος, η αγριμόνια είναι ευεργετική στις παθήσεις του συκωτιού και της σπλήνας και στα έλκη του πεπτικού σωλήνα.
https://el.wikipedia.org/

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
Η θεραπευτική του δύναμη αποδίδεται στην υψηλή περιεκτικότητα του βοτάνου σε πυρίτιο.
Ο Fleticmann συνιστούσε γαργάρες με το αφέψημά του στους ρήτορες και στους τραγουδιστές, εναντίον της φλεγμονής του φάρυγγα και των φωνητικών οργάνων τους.
Ο μεγάλος βοτανολόγος και γιατρός Nicholas Culpeper  το συνιστούσε – για την ουρική αρθρίτιδα

-Είναι διουρητικό, χρησιμοποιείται για το σάκχαρο και το σακχαροδιαβήτη, κατάλληλο βότανο για νεφρά, σπουδαίο για πονόλαιμο και λαρυγγίτιδα.-Είναι πολύτιμο και ευεργετικό για τις ασθένειες του λαιμού και του στόματος.-Συμβάλλει στην πέψη.-Έχει εξαιρετική αντιδιαρροϊκή δράση και χρησιμοποιείται με επιτυχία σε πεπτικές διαταραχές που συνοδεύονται από διάρροια, σε παθήσεις του εντέρου (εντερίτιδα) αλλά και σε χρόνιες παθήσεις του ήπατος.-Ανακουφίζει από τον πόνο και ρίχνει τον πυρετό ενώ παρέχει και ανοσοενισχυτικές ιδιότητες. Γαργάρες, κατά των κρίσεων της αμυγδαλίτιδας. - Χρόνια οι βοτανολόγοι το συστήνουν για την αντιμετώπιση κρυολογημάτων  και γρίπης -Είναι στηπτικό και βοηθάει στην επούλωση των πληγών.-Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη θεραπεία της χρόνιας φαρυγγίτιδας (απώλεια φωνής) σε τραγουδιστές ή σε ανθρώπους που μιλούν συχνά σε κοινό.
Προφυλάξεις  Δεν πρέπει να παίρνετε μεγάλες ποσότητες γιατί μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
“Τα φαρμακευτικά βότανα και οι χρήσεις τους” εκδόσεις ΜΠΙΜΠΗΣ

“Τα βότανα και η θεραπεία τους” εκδόσεις Αφοι Νάστου

“Βοτανοπρακτική – φυτοθεραπεία” εκδόσεις Κωσταρά

PETIT LAROUSSE θεραπευτικά φυτά εκδόσεις Πεδίο Α.Ε

 «Τα Φαρμακευτικά Βότανα της Ελλάδας» ΕΚΔΟΣΕΙΣ Μ. ΜΑΚΡΗ.

«Πλήρεις Οδηγίες Φαρμακευτικών Βοτάνων»   ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑΛΕΛΛΗ

«Θεραπευτικά Βότανα»  ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΚΗΣ

Δεν υπάρχουν προϊόντα.