Αρχική
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ - ΒΟΤΑΝΑ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ(ΠΡΩΙΝΟ)
ΦΑΓΟΠΥΡΟΥ ΝΙΦΑΔΕΣ 600gr
ΦΑΓΟΠΥΡΟΥ ΝΙΦΑΔΕΣ 600gr
ΦΑΓΟΠΥΡΟΥ ΝΙΦΑΔΕΣ 600 ΓΡ
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:100% φαγόπυρο
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΠΡΩΤΗΣ ΥΛΗΣ : ΠΟΛΩΝΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ: ΠΟΛΩΝΙΑ
ΟΔΗΓΙΕΣ: συστήνεταιι να βράζετε τις νιφάδες με νερό ή γάλα σε αναλογία 1:2 σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5 λεπτά.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑ 100 ΓΡ:
ενέργεια 1470 kj / 347 Κcal - λιπαρά 1,7 γρ από τα οποία
ΦΑΓΟΠΥΡΟ(ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ)
Το φαγόπυρο ή μαυροσίταρο όπως οι περισσότεροι το αποκαλούν δίνει αλεύρι με ιδιαίτερη γεύση ξηρού καρπού και ελαφρά πικρό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με δυσανεξία στην γλουτένη.Αν και από την φύση το φαγόπυρο δεν περιέχει γλουτένη, το προιόν αυτό δεν ενδείκνυται για χρήση από άτομα με κοιλιοκάκη.
ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ: Μερικοί από τους διαλυτούς υδατάνθρακες στο φαγόπυρο, όπως η φαγοπυριτόλη και η D-chiro-ινοσιτόλη, έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη μείωση της αύξησης του σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα. Μπορούμε λοιπόν να προτείνουμε την κατά το δυνατόν αντικατάσταση( μερική ή και συνολική) των άλλων αλεύρων από αλεύρι φαγόπυρου για την παρασκευή αρτοσκευασμάτων και ψωμιού που θα καταναλώνουν τα άτομα με πρόβλημα στην διαχείριση του σακχάρου.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22472288/Extracts of Common Buckwheat Bran Prevent Sucrose DigestionToshio Hosaka 1, Yoshitaka Nii, Hiroyuki Tomotake, Takahiro Ito, Aya Tamanaha, Yukiko Yamasaka, Sayaka Sasaga, Kazuhiro Edazawa, Rie Tsutsumi, Emi Shuto, Naoki Okahisa, Shinya Iwata, Tohru Sakai
Βασικό πλεονέκτημά του είναι η απουσία γλουτένης από τη σύσταση του, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο προς βρώση από άτομα που υποφέρουν από κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη. Μπορεί πολύ εύκολα να ενταχθεί σε δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, αντικαθιστώντας επιτυχώς το σιτάρι, τη βρώμη, τη σίκαλη και το κριθάρι.Περιέχει, επίσης, ικανοποιητική ποσότητα φυτικών ινών, ενώ παρουσιάζει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά του το καθιστούν αποτελεσματικό στον έλεγχο επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενώ λόγω της παρουσίας φυτικών ινών είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Αποτελεί εξαιρετική πηγή μαγγανίου, μαγνησίου και χαλκού, μετάλλων και ιχνοστοιχείων των οποίων η πρόσληψη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση καλής υγείας. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα περιεκτικό σε φυτική πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας αφού περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένης της λυσίνης και της τρυπτοφάνης, αμινοξέων που συνήθως απουσιάζουν από τις φυτικές πηγές πρωτεΐνης. Συγκεκριμένα, το φαγόπυρο αποτελεί μία από τις καλύτερες φυτικές πηγές τρυπτοφάνης, η οποία αποτελεί δομικό συστατικό της σεροτονίνης. Από τους πλούσιους σε υδατάνθρακες σπόρους του παράγεται ενός είδος αλευριού, που έθρεψε μεγάλους πληθυσμούς στις πιο κρύες και πετρώδεις περιοχές του πλανήτη. Πολύ δημοφιλές στις ανατολίτικες κουζίνες, αλλά και στις κουζίνες της Ρωσίας και των γύρω χωρών, όπου η ονομασία του -το ελληνικό- δηλώνει προφανώς την προέλευση του. Καθώς δεν περιέχει γλουτένη, άρα δεν φουσκώνει εύκολα, παραδοσιακά καταναλώνεται κυρίως με τη μορφή ζυμαρικού, γαλέτας ή χυλού. Η στροφή προς τα «αρχαία δημητριακά» και η ζήτηση για προϊόντα χωρίς γλουτένη, αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον των καταναλωτών για το αλεύρι φαγόπυρου.
Το φαγόπυρο ή αλλιώς μαύρο σιτάρι είναι ένα ψευδοδημητριακό οι σπόροι του οποίου μοιάζουν με τους σπόρους των σιτηρών Το φαγόπυρο καλλιεργείται πλέον κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο, ειδικά στη Ρωσία, στο Καζακστάν, στην Κίνα και στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Στα Ρωσικά το φαγόπυρο ονομάζεται гречка (grechka) που σημαίνει Ελληνικό, λόγω της εισαγωγής του στον 7ο αιώνα από τους Βυζαντινούς Έλληνες
Σε σχέση με τα δημητριακά το φαγόπυρο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες με την περιεκτικότητά του σε αυτές να κυμαίνεται στο 13%. Παράλληλα, περιέχει φολικό οξύ, αλλά και αρκετά μέταλλα όπως, ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο, αλλά και ψευδάργυρο
Περιέχει ακόμη ρουτίνη, κουερσετίνη που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά.
Μερικοί από τους διαλυτούς υδατάνθρακες στο φαγόπυρο, όπως η φαγοπυριτόλη και η D-chiro-ινοσιτόλη, έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη μείωση της αύξησης του σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα
Επιπλέον, ο φλοιός περιέχει ανθεκτικό άμυλο, το οποίο είναι ανθεκτικό στην πέψη και επομένως κατηγοριοποιείται ως ίνα
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22472288/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11427691/
Δεν υπάρχουν προϊόντα.