ΡΕΙΚΙ,30 ΓΡ - ΠΡΟΙΟΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ

   ΡΕΙΚΙ  (Calluna vulgaris
ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ: ερείκι, ερίκι, καλλούνα,

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, το Ρείκι  θεωρείται ένα από τα καλύτερα αντισηπτικά και απολυματικά του ουροποιητικού συστήματος. Σύμφωνα με τους βοτανοθεραπευτές,  απολυμαίνει ολόκληρο το ουροποιητικό σύστημα αυξάνοντας ελαφρά και τη παραγωγή ούρων. Θεωρείται κατάλληλο για την αντιμετώπιση της κυστίτιδας και την καταπολέμηση λοιμώξεων του ουροποιητικού. Σύμφωνα με αρκετές δημοσιεύσεις, το ρείκη φαίνεται να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τις πέτρες - τόσο στα νεφρά, όσο και στο ουροποιητικό σύστημα. Ενδέχεται η αποτελεσματικότητα του βοτάνου, στις παραπάνω περιπτώσεις, να οφείλεται στην ουσία αρμπουτίνη που περιέχει. Το Ρέικη φαίνεται να έχει θετική επίδραση στις περιπτώσεις αρθρίτιδας και ρευματισμών (εσωτερική και εξωτερική χρήση). Γενικά το Ρέικη θεωρείται από πολλούς βοτανοθεραπευτές ένα βοτανο που αποτοξινώνει ολόκληρο τον οργανισμό.
Σύμφωνα με τους Βοτανοθεραπευτές, το Ρέικη μπορεί να γίνει αφέψημα αν το αφήσετε για 10-15 λεπτά σε βραστό νερό (υπολογίστε πως θα χρειαστείτε 1-2γρ. του βοτάνου ανά "κούπα" ροφήματος). Σύμφωνα με τους βοτανοθεραπευτές μπορείτε να καταναλώνετε μέχρι και 3 κούπες Ρέικη την ημέρα (πρωί, μεσημέρι, βράδυ πριν από το γεύμα). Το Ρέικη παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνες και για αυτό δεν πρέπει να καταναλώνεται για μακρύ χρονικό διάστημα.

Τα κυριότερα συστατικά του  είναι η ερικοδίνη που της προσδίδει αντισυπτικές ιδιότητες και η αρβουτοσίδη που δρα κατά των λοιμωδών φλεγμονών που συνοδεύουν την κυκλοφορική συμφόρηση και την υπερτροφία του προστάτη. Το βότανο περιέχει αλκαλοειδή, αρμπουτίνη, κιτρικό και φουμαρικό οξύ, πτητικό έλαιο, τανίνη, φυτικές χρωστικές και καροτίνη.

Ιστορία και παράδοση
Η Ερείκη χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην παραδοσιακή βοτανολογία, κυρίως στις ορεινές περιοχές της Ευρώπης, όπου υπάρχει αυτοφυής, σε ολόκληρες εκτάσεις, ως θεραπευτικό φυτό.
Ο Διοσκουρίδης τη συνιστούσε για τα τσιμπήματα των φιδιών.
Ο Γαληνός ανέφερε πως προκαλεί εφίδρωση.
Κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης, ο Matthiole και ο μοναχός Nikolas Alexandre πίστευαν ότι δρούσε κατά της λιθίασης του ουροποιητικού.
Σε ένα γερμανικό βιβλίο του 1565 που βρέθηκε, αναφέρεται ότι ο διάσημος τότε γιατρός Πάουλους Εγκινέτα χρησιμοποιούσε τα άνθη, τους μίσχους και τα φύλλα του φυτού, για να θεραπεύει κάθε είδους πληγές.
Ο Φουκς έγραψε το 1543 ότι το φυτό ανακουφίζει από τα δαγκώματα των εντόμων.
Από τις αρχές του 20ου αιώνα η Ερείκη συνδέθηκε από τον ιατρικό κόσμο με την πρόληψη και θεραπεία των πετρών στην περιοχή των κύστεων και των νεφρών.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ 
-Είναι στυπτικό, ελαφρώς ηρεμιστικό και υπνωτικό βότανο, με διουρητικές, αποχρεμπτικές και εφιδρωτικές ιδιότητες.
-Η ερείκη είναι διουρητική και συγχρόνως απολυμαντική του ουροποιογεννητικού συστήματος.
-Το αφέψημα του φυτού βοηθά στη χρόνια κυστίτιδα, στους κολικούς των νεφρών, καταπολεμά τις πέτρες που σχηματίζονται στο ουροποιητικό σύστημα και δρα κατά των οιδημάτων.
-Βοηθά σε προβλήματα γαστρίτιδας με υπερέκκριση πεπτικών υγρών, κολικούς των εντέρων συνοδευόμενους από διάρροια, στις ασθένειες του συκωτιού και της χολής.
-Χάρη στις ηρεμιστικές του ιδιότητες όταν το πίνουμε βοηθά στη νευρική υπερδιέγερση, τη νευρική εξάντληση και την αϋπνία.
-Τονώνει την όρεξη
-Κατά του βήχα, του κρυολογήματος και της γενικής κατάπτωσης του οργανισμού
-Ως αντιφλεγμονώδες βοηθά στις φλεγμονές του λαιμού και της στοματικής κοιλότητας.
-Σε αρθρίτιδα, πολυαρθρίτιδα, ρευματισμό και ποδάγρα βοηθά τόσο το ρόφημα όσο και η εξωτερική χρήση με κομπρέσες και μπάνια.
-Αν χρησιμοποιηθεί σε ζεστό λουτρό, αυξάνει το μυικό τόνο. Επομένως, είναι χρήσιμο βότανο σε αθλητές και ασθενείς που αναρρώνουν και έχουν αποδυναμωθεί από μια μακρά παραμονή στο κρεβάτι.
-Οι αποτοξινωτικές ιδιότητες που έχει, βοηθούν στην αποβολή των επιβλαβών υπολειμμάτων που κατακρατούνται στο σώμα όπως η ουρία, το ουρικό οξύ και το οξαλικό οξύ.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΠΗΓΕΣ

http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/c/calluna-vulgaris=heather.php
http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Calluna+vulgaris
http://www.herbal-supplement-resource.com/heather-herbs.html
http://practicalplants.org/wiki/Calluna_vulgaris
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-489-heather.aspx?activeingredientid=489&activeingredientname=heather
http://www.heathertea.com/Heather-Tea-Benefits/

Δεν υπάρχουν προϊόντα.