ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ ΤΡΙΜΜΕΝΟ ΒΙΟ, 30 ΓΡ

 

  ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ ΤΡΙΜΜΕΝΟ ΣΚΟΝΗ, ΒΙΟ, 30 ΓΡ

ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ  Myristica fragrans

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Το μοσχοκάρυδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, σε αντιφλεγμονώδεις ενώσεις(τερπένια)
Το μοσχοκάρυδο έχει επίσης βρεθεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξη επιβλαβών στελεχών βακτηρίων E.coli, Προσοχή με την χρήση του μοσχοκάρυδου γιατί σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να γίνει τοξικό. Ωστόσο οι τοξικές επιδράσεις αυτού του μπαχαρικού συνδέονται με την κατάποση μεγάλων ποσοτήτων μοσχοκάρυδου – όχι με τις μικρές ποσότητες που χρησιμοποιούνται συνήθως

Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

 

Προσοχή! Το χρησιμοποιούμε με μέτρο και ποτέ σε άφθονη ποσότητα γιατί το έντονο άρωμά του θα κάνει το φαγητό ή το γλυκό από πολύ καυτερό μέχρι και πικρό.
Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις μόνο του ή να το συνδυάσεις ως καρύκευμα με άλλα μπαχαρικά, όπως κάρδαμο, κανέλα και γαρίφαλα
Έχει ζεστή και γλυκιά γεύση, γι’ αυτό συνήθως προστίθεται σε επιδόρπια, όπως πίτες, κέικ, μπισκότα, ψωμιά, φρουτοσαλάτες και κρέμες
Λειτουργεί επίσης καλά σε αλμυρά πιάτα με βάση το κρέας και σε κοκκινιστά
Προστίθεται σε σάλτσες πασπαλίζεται σε σαλάτες και λαχανικά όπως γλυκοπατάτες, κολοκύθια και κολοκύθα για να δημιουργήσει μια βαθιά, ενδιαφέρουσα γεύση
Προστίθεται σε ζεστά ή κρύα ροφήματα, όπως ζεστή σοκολάτα, τσάι, ζεστό κρασί, γάλα με κουρκουμά και smoothies
Είναι το μπαχαρικό των σαλτσών με γάλα ή κρέμα γάλακτος (π.χ. μπεσαμέλ). Επίσης σε σάλτσες λεμονιού, ιδίως αν είναι δεμένες με αλεύρι ή κορν φλάουρ.
Δεν είναι όμως μόνο οι λευκές σάλτσες που καρυκεύονται με μοσχοκάρυδο. Πολλοί σεφ το χρησιμοποιούν και σε σάλτσες ντομάτας.
Μπορούμε να φτιάξουμε μπολονέζ μόνο με μοσχοκάρυδο, ενώ ταιριάζει επίσης σε διάφορες κιμαδοπαρασκευές, κυρίως μπιφτέκια και ρολά κιμά. Επίσης, είναι τέλειο σε γιουβαρλάκια.
Συνηθίζεται στον πουρέ πατάτας αλλά και σε παρασκευές που τον εμπεριέχουν, όπως τα νιόκι, η αγγλική πίτα του βοσκού, πατατατόπιτες, πατατοκροκέτες κ.λπ.
Αρωματίζει τέλεια το σπανάκι είτε είναι στον ατμό είτε σοτέ είτε μαγειρεμένο σαν σπανακόρυζο. Ακόμη και σε σπανακοκεφτέδες μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε.
Ταιριάζει γενικά σε μαγειρέματα με γλυκά χόρτα, π.χ. χορτόσουπες, γιαχνιστά, τσιγαριαστά κ.λπ., στα οποία χαρίζει τη γήινη μοσχοβολιά του.
Σε πίτες όπως η κοτόπιτα, η πρασόπιτα, η κιμαδόπιτα.
Σε σουφλέ με τυριά και χόρτα.
Σε κοτόπουλο ή χοιρινό με σάλτσες λεμονιού ή πορτοκαλιού.
Σε ανατολίτικα πιλάφια με ξερά βερίκοκα, σταφίδες, χουρμάδες και ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φιστίκια κ.λπ).
Σε παρασκευές με αρνίσια συκωταριά (π.χ. στη μαγειρίτσα!)
Σε ψωμιά και αρτοσκευάσματα.
ΠΗΓΗ: https://www.gastronomos.gr/

Δεν υπάρχουν προϊόντα.