ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ ΣΚΟΝΗ ΒΙΟ,50 ΓΡ

  

ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ ΣΚΟΝΗ, ΒΙΟ 50 ΓΡ

Ο κουρκουμάς «ανακαλύφθηκε» από τον Μάρκο Πόλο στο ταξίδι του στην Κίνα το 1280, από τότε έχει χαιρετιστεί ως σαφράν του φτωχού. Ωστόσο, το μόνο  κοινό  που έχουν τα δυο αυτά μπαχαρικά είναι το φωτεινό χρώμα τους.
Μπαχαρικό που έχει απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα και στον οποίο αποδίδονται πολλές ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία μας. Είναι ένα από τα πλέον διαδεδομένα μπαχαρικά στις ασιατικές κουζίνες και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα συστατικά από διατροφικής σκοπιάς.
Προέρχεται από το φυτό Curcuma longa ή κιτρινόριζα (ένα φυτό συγγενές του τζίντζερ) και παράγεται με αποξήρανση και άλεση των ριζωμάτων της. Ο κουρκουμάς αποτελεί βασικό συστατικό της ινδικής κουζίνας (είναι συστατικό και του κάρυ) αλλά και άλλων κουζινών της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Χρησιμοποιείται επιπλέον στη μουστάρδα και στο χρωματισμό κάποιων βουτύρων και τυριών. Ως πρόσθετο τροφίμων έχει τον κωδικό Ε100.
Αν και παραδοσιακά βρίσκεται στα ινδικά κάρυ, η κουρκούμη διαθέτει ποικιλία αμερικανικών πιάτων και καρυκευμάτων. Είναι δύσκολο να το πιστέψεις; Το κουρκούμη είναι αυτό που χρωματίζει αμερικανικό τυρί, μουστάρδα, βούτυρο, μείγμα κίτρινου κέικ, ποπ κορν και δεκάδες άλλα προϊόντα.
Συνδυάστε τον κουρκουμά με μαύρο πιπέρι. Το μαύρο πιπέρι βελτιώνει τη βιοδιαθεσιμότητα του κουρκουμά και ενισχύει τη δράση του, καθιστώντας το πιο αποτελεσματικό στον οργανισμό.
ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ
Σε χυμούς: Ανακατέψτε τον κουρκουμά με άλλα φρούτα ή λαχανικά, ωμά, σε μπλέντερ
Στην κουζίνα: Μπαίνει σε μαρινάδες και σαλάτες και είναι ιδανικό θεραπευτικό όταν συνοδεύεται από πιπέρι
Στην Ινδία προστίθεται πάντα κουρκούμη στην αρχή της διαδικασίας μαγειρέματος και σοτάρεται με άλλα αρωματικά όπως κρεμμύδια, τζίντζερ και σκόρδο. Αυτό επιτρέπει την απελευθέρωση της κουρκουμίνης, η οποία είναι λιποδιαλυτή.
Μια άλλη δημοφιλής χρήση  είναι το χρυσό γάλα. Θεωρείται αντιφλεγμονώδες ελιξίριο, αυτό το ποτό χρησιμοποιείται για τη θεραπεία όλων, από κρυολογήματα έως αρθρίτιδα.{ΔΕΙΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ}
Όταν βράζετε ζυμαρικά ή ρύζι μπορείτε να προσθέσετε λίγο κουρκουμά στο νερό που βράζετε.
Η γεύση του κουρκουμά ταιριάζει καταπληκτικά στα λαδερά ή στα ψητά λαχανικά και στις πατάτες.
Προσθέστε κουρκουμά σε πατατοσαλάτα με αυγό και θα σας δώσει ωραίο άρωμα και μια έντονη κίτρινη απόχρωση στη σαλάτα σας.
Ανακατέψτε καστανό ρύζι με σταφίδες και κάσιους με μια πρέζα κουρκουμά, κύμινο και κόλιαντρο.
Γενικά ο κουρκουμάς δεν αλλάζει πολύ τη γεύση στο φαγητό και με το χρώμα του δίνει μια διαφορετική, πιο ενδιαφέρουσα, εικόνα στο πιάτο μας. Η ποσότητα όμως που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική πρέπει να είναι μικρή, περίπου μισό κουταλάκι. Περισσότερο από το κανονικό θα δώσει στο φαγητό μας πικρή γεύση

 

ΤΣΑΙ ΜΕ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ- ΠΡΩΙΝΟ ΔΥΝΑΜΩΤΙΚΟ ΡΟΦΗΜΑ 
Ο Dr. Andrew Weil συνιστά αυτό τον απλό τρόπο με τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον κουρκουμά.
-Βράστε ένα φλιτζάνι νερό και στη συνέχεια προσθέστε ¼ κουταλάκι κουρκουμά, αλεσμένο ή φρέσκο,τριμμένο.
Αφήνετε να σιγοβράσει για 10 λεπτά και το σουρώνετε πριν το πιείτε. Μπορείτε να προσθέσετε μέλι ή φρέσκο χυμό λεμονιού για επιπλέον γεύση.

ΦΤΙΑΧΤΕ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ LATTE
1 φλ. γάλα (ζωικό ή φυτικό)  *  1/3 κ.γ. κουρκουμάς  *  1/3 κ.γ. κανέλα  *  μαύρο πιπέριφρεσκοαλεσμένο (περίπου 1-2 γυρίσματα του μύλου)  *  1/2 κ.γ. σκόνη καφέ ( στιγμιαίο )  *  1 κ.γ. μέλι
Ζεσταίνετε όλα τα υλικά σε αντικολλητικό κατσαρολάκι , σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύετε έως ότου το μείγμα ενοποιηθεί, και προτού βράσει το σερβίρετε 

Δεν υπάρχουν προϊόντα.