ΠΙΠΕΡΙ ΚΑΓΙΕΝ ΒΙΟ, 30 ΓΡ

 

ΠΙΠΕΡΙ ΚΑΓΙΕΝ ΒΙΟ, 30 ΓΡ

ΚΑΓΙΕΝ Καψικόν το ετήσιον (Capsicum annuum) κόκκινο καυτό πιπέρι τσίλι (red hot chili pepper)

Το πιπέρι καγιέν (cayenne pepper)προέρχεται από   μια ποικιλία του είδους Καψικόν το ετήσιον (Capsicum annuum), μια καυτή πιπεριά τσίλι που χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό των πιάτων. Ονομάστηκε  έτσι, προς τιμήν της πόλης Καγιέν (Cayenne), στη Γαλλική Γουιάνα (French Guiana). Η ουσία καψαϊκίνη που περιέχει το πιπέρι καγιέν, είναι αυτό που του χαρίζει τη γεύση του αλλά και τα οφέλιμα χαρακτηριστικά του.
Το  καγιέν χρησιμοποιείται στη μαγειρική πικάντικων πιάτων

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ
Οι δυο μεγάλες κατηγορίες στις οποίες χωρίζουμε τις πιπεριές είναι δύο: Αυτές που παράγουν γλυκό καρπό και αυτές που παράγουν καυτερό. Οι καυτερές πιπεριές οφείλουν την καυστικότητά τους στην ουσία καψαϊκίνη που περιέχουν η οποία μάλιστα έχει διαβαθμίσεις που μετριέται στην κλίμακα Σκόβιλ (Scoville) από το όνομα του Αμερικανού επιστήμονα που τη συνέταξε το 1912. Οι γλυκές πιπεριές στη συγκεκριμένη κλίμακα έχουν δείκτη Ο και τα πιπέρια από 0 έως 100 μονάδες (SHU). Όσο για τις καυτερές πιπεριές μπορούν να φτάσουν τις 50.000 μονάδες!
Οι καγιέν είναι μακρόστενες πιπεριές του είδους Capsicum και βρίσκονται πάρα πολύ ψηλά στην κλίμακα SHU: 30.000 - 50.000 μονάδες. Επειδή δεν είναι δυνατόν να φαγωθούν ως πιπεριές, αποξηραίνονται, κονιορτοποιούνται και καταναλώνονται ως πιπέρι καγιέν. Αυτό που βρίσκουμε στο εμπόριο ως καγιέν έχει προσμείξεις για να μετριάζεται κάπως η καυστικότητά του

ΩΦΕΛΙΜΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Το πιπέρι καγιέν, κατά βάρος, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α. Περιέχει επίσης, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, ριβοφλαβίνη, κάλιο και μαγγάνιο.] Ωστόσο, δεδομένης της πολύ μικρής ποσότητας που συνήθως καταναλώνεται σε μια μερίδα πιπέρι καγιέν, κάνει αμελητέα τη συμβολή του στη συνολική διαιτητική πρόσληψη αυτών των θρεπτικών ουσιών. 
Οι πιπεριές τσίλι, όπως π.χ. οι jalapeños, serranos και habaneros, όλες τους έχουν διαφορετικό βαθμό καψίματος. Το πόσο καυτή είναι, καθορίζεται κατά μεγάλο βαθμό από την περιεκτικότητα της χημικής ουσίας που ονομάζεται καψαϊκίνη, την οποία περιέχουν και το κάψιμό τους μετριέται χρησιμοποιώντας ένα σύστημα που ονομάζεται η Κλίμαξ Scoville. Η Κλίμαξ Scoville, χωρίζεται σε μονάδες οι οποίες ονομάζονται Scoville Heat Units (SHU) και που είναι ένας τρόπος περιγραφής για το πόσες σταγόνες ζαχαρόνερου (sugar water) θα χρειάζονταν, προκειμένου να αραιωθεί το κάψιμο μιας δεδομένης πιπεριάς. Αυτοί οι αριθμοί εκφράζονται σε χιλιάδες για τις ήπιες πιπεριές, προχωρώντας όλη τη διαδρομή έως και σε εκατοντάδες χιλιάδες ή ακόμα και σε εκατομμύρια, για τις πιο καυτερές πιπεριές  http://culinaryarts.about.com/od/culinaryreference/a/Scoville-Scale.htm

 

 

Δεν υπάρχουν προϊόντα.