Αρχική
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ - ΒΟΤΑΝΑ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΑΛΑΤΙ-ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ-ΚΥΒΟΙ-ΚΡΕΜΕΣ
ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ & ΚΑΡΥΚΕΥΜΑΤΑ
ΜΑΧΛΕΠΙ ΤΡΙΜΜΕΝΟ (ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ),15 ΓΡ
ΜΑΧΛΕΠΙ ΤΡΙΜΜΕΝΟ (ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ),15 ΓΡ
ΜΑΧΛΕΠΙ ΤΡΙΜΜΕΝΟ ΣΚΟΝΗ, 15 ΓΡ
ΠΡΟΙΟΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ
Το μαχλέπι είναι αρωματικό μπαχαρικό που κατασκευάζεται από τους σπόρους του είδους Prunus mahaleb ενός είδους κερασιάς η οποία συχνά απαντάται ως πετροκερασιά ή μαχλεποκερασιά. Για να κατασκευαστεί το μαχλέπι οι σπόροι του κερασιού σπάζονται για να εξαχθεί ο πυρήνας του σπόρου, ο οποίος έχει διάμετρο περίπου 6 χιλιοστά και όταν είναι φρέσκος έχει μαλακή και μαστιχωτή υφή. Μετά ο πυρήνας αλέθεται σε σκόνη πριν την χρήση. Η γεύση του παρομοιάζεται με το συνδυασμό των γεύσεων πικραμύγδαλου και κερασιού.Χρησιμοποιείται αλεσμένο – σε μικρές ποσότητες – για να τονίσει την γλυκιά γεύση των παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων.
Στην ελληνική κουζίνα χρησιμοποιείται κυρίως σε τσουρέκια, βασιλόπιτες και κουλουράκια.
TA ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ
Κουμαρίνες: ένα σύνολο αντιφλεγμονοδών ενώσεων με ένα ευρύ φάσμα ιδιοτήτων που ενισχύουν την υγεία και θεωρούνται ως η κύρια πηγή γεύσης του.
Ολεϊκό οξύ: περιέχει υψηλά επίπεδα ελαϊκού οξέος που ανήκει στην οικογένεια των λιπαρών ωμέγα-3.
Λινολεϊκό οξύ: ένα ακόμη από τα ωμέγα λιπαρά οξέα.
ΠΗΓΗ: WIKIPEDIA
ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ
Το μαχλέπι διατίθεται ολόκληρο ή τριμμένο. Καθώς το άρωμα του εξατμίζεται σχετικά εύκολα είναι προτιμότερο, μέχρι να εξοικειωθείτε με τη χρήση του, να το αγοράζετε ολόκληρο και να το κονιορτοποιείτε, όποτε το χρειάζεστε, είτε στο γουδί με ένα γουδοχέρι ή σ’ ένα μύλο του καφέ. Οι περισσότερες συνταγές ζητάνε μόνο μια μικρή ποσότητα μαχλέπι, σε σκόνη, οπότε φυλάξτε το υπόλοιπο σε αεροστεγές δοχείο κι αν κάποια στιγμή νιώσετε πως έχει πολυκαιρίσει, μην το πετάξετε αυξήστε απλώς, προσεκτικά, τη δόση του.
Αν σκεφτείτε να προσθέσετε μαχλέπι σε κάποιο ψωμί ή στα κουλούρια σας και η συνταγή σας δεν το αναφέρει, θα πρότεινα για 2 φλιτζάνια (500 ml) αλεύρι να υπολογίσετε 1-2 κουταλάκια του γλυκού (5-10 ml) μαχλέπι, αρχίζοντας από την ελάχιστη δόση, την οποία θα αυξήσετε αφού βεβαιωθείτε αν και πόσο σας ταιριάζει η γεύση του.
Επίσης 1-2 πρέζες μαχλέπι θα προσθέσουν μια επιπλέον λεπτή αρωματική νότα σε μια κρέμα, σε ένα ρυζόγαλο, σε ένα flan με φρέσκα φρούτα – κυρίως με κόκκινα φρούτα του δάσους ή με μάνγκο, φρέσκα βερίκοκα και ροδάκινα. Αν συνηθίζετε να φτιάχνετε μπάρες ή γλυκά με ξηρούς καρπούς, σουσάμι, αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, κράνμπερις, βερίκοκα) και μέλι, αξίζει να δοκιμάστε να τα αρωματίσετε με μαχλέπι σε σκόνη∙ θα εκπλαγείτε, διαπιστώνοντας πόσο τους ταιριάζει. Πασπαλίστε με μαχλέπι και τα κυδώνια που θα ψήσετε στο φούρνο ή την κολοκύθα που προορίζετε για κάποια γλυκιά ή αλμυρή παρασκευή.
Λόγω του έντονα αρωματικού του χαρακτήρα, αλλά και της ενδεχόμενης πίκρας του (λόγω της κουμαρίνης, που λέγαμε, στο «αμύγδαλο» του), καλό θα είναι να χρησιμοποιείται με φειδώ. Καθώς οι ποσότητες μαχλεπιού που απαιτούνται για ένα φαγητό είναι πολύ μικρές, δεν θεωρείται σε καμιά περίπτωση ότι η κουμαρίνη του μπορεί να βλάψει την υγεία μας, παρά μόνο αν γίνει κατάχρηση.
Το πιο συχνό του υποκατάστατο του είναι το μοσχοκάρυδο ή το κεχριμπαρένιο περικάρπιο του, το λεγόμενο και «μοσχομάκερ» (mace/macis). Σε γλυκά μπορείτε να το αντικαταστήσετε με εκχύλισμα πικραμύγδαλου και τρίμμα αστεροειδούς γλυκάνισου, που θα δώσουν και νότες γλυκόριζας ή αν, πρόκειται για φαγητά, δοκιμάστε να κοπανίσετε μαραθόσπορους μαζί με καρδάμωμο, που θα δώσουν ένα πιο γλυκανισάτο άρωμα στην παρασκευή σας
Μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα μπαχαρικά αφού ταιριάζει πολύ ωραία με το κακουλέ, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ και τον κόλιανδρο και μπορεί να δώσει απίθανο άρωμα στις δημιουργίες μας.
ΠΗΓΗ: https://www.fnl-guide.com/gr/el/tips-n-tricks/mahlepi/
Δεν υπάρχουν προϊόντα.