ΠΙΠΕΡΙ ΚΑΓΙΕΝ,ΒΙΟ, 50gr

   ΠΙΠΕΡΙ ΚΑΓΙΕΝ,ΒΙΟ, 50gr

ΚΑΓΙΕΝ Καψικόν το ετήσιον (Capsicum annuum) κόκκινο καυτό πιπέρι τσίλι (red hot chili pepper)

Το πιπέρι καγιέν (cayenne pepper)προέρχεται από   μια ποικιλία του είδους Καψικόν το ετήσιον (Capsicum annuum), μια καυτή πιπεριά τσίλι που χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό των πιάτων. Ονομάστηκε  έτσι, προς τιμήν της πόλης Καγιέν (Cayenne), στη Γαλλική Γουιάνα (French Guiana). Η ουσία καψαϊκίνη που περιέχει το πιπέρι καγιέν, είναι αυτό που του χαρίζει τη γεύση του αλλά και τα οφέλιμα χαρακτηριστικά του.
Το  καγιέν χρησιμοποιείται στη μαγειρική πικάντικων πιάτων

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ
Οι δυο μεγάλες κατηγορίες στις οποίες χωρίζουμε τις πιπεριές είναι δύο: Αυτές που παράγουν γλυκό καρπό και αυτές που παράγουν καυτερό. Οι καυτερές πιπεριές οφείλουν την καυστικότητά τους στην ουσία καψαϊκίνη που περιέχουν η οποία μάλιστα έχει διαβαθμίσεις που μετριέται στην κλίμακα Σκόβιλ (Scoville) από το όνομα του Αμερικανού επιστήμονα που τη συνέταξε το 1912. Οι γλυκές πιπεριές στη συγκεκριμένη κλίμακα έχουν δείκτη Ο και τα πιπέρια από 0 έως 100 μονάδες (SHU). Όσο για τις καυτερές πιπεριές μπορούν να φτάσουν τις 50.000 μονάδες!
Οι καγιέν είναι μακρόστενες πιπεριές του είδους Capsicum και βρίσκονται πάρα πολύ ψηλά στην κλίμακα SHU: 30.000 - 50.000 μονάδες. Επειδή δεν είναι δυνατόν να φαγωθούν ως πιπεριές, αποξηραίνονται, κονιορτοποιούνται και καταναλώνονται ως πιπέρι καγιέν. Αυτό που βρίσκουμε στο εμπόριο ως καγιέν έχει προσμείξεις για να μετριάζεται κάπως η καυστικότητά του

ΩΦΕΛΙΜΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Το πιπέρι καγιέν, κατά βάρος, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α. Περιέχει επίσης, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, ριβοφλαβίνη, κάλιο και μαγγάνιο.] Ωστόσο, δεδομένης της πολύ μικρής ποσότητας που συνήθως καταναλώνεται σε μια μερίδα πιπέρι καγιέν, κάνει αμελητέα τη συμβολή του στη συνολική διαιτητική πρόσληψη αυτών των θρεπτικών ουσιών. 
Οι πιπεριές τσίλι, όπως π.χ. οι jalapeños, serranos και habaneros, όλες τους έχουν διαφορετικό βαθμό καψίματος. Το πόσο καυτή είναι, καθορίζεται κατά μεγάλο βαθμό από την περιεκτικότητα της χημικής ουσίας που ονομάζεται καψαϊκίνη, την οποία περιέχουν και το κάψιμό τους μετριέται χρησιμοποιώντας ένα σύστημα που ονομάζεται η Κλίμαξ Scoville. Η Κλίμαξ Scoville, χωρίζεται σε μονάδες οι οποίες ονομάζονται Scoville Heat Units (SHU) και που είναι ένας τρόπος περιγραφής για το πόσες σταγόνες ζαχαρόνερου (sugar water) θα χρειάζονταν, προκειμένου να αραιωθεί το κάψιμο μιας δεδομένης πιπεριάς. Αυτοί οι αριθμοί εκφράζονται σε χιλιάδες για τις ήπιες πιπεριές, προχωρώντας όλη τη διαδρομή έως και σε εκατοντάδες χιλιάδες ή ακόμα και σε εκατομμύρια, για τις πιο καυτερές πιπεριές  http://culinaryarts.about.com/od/culinaryreference/a/Scoville-Scale.htm

ΠΩΣ ΣΑΣ ΩΦΕΛΕΙ
Η κατανάλωση του πιπεριού καγιέν διαστέλλει τα αγγεία του αίματος και επιταχύνει το μεταβολισμό, λόγω των υψηλών ποσοτήτων καψαϊκίνης. Η κατανάλωση πιπεριών καγιέν επιδρά στην ποσότητα της θερμότητας που εκλύεται από το ανθρώπινο σώμα. Σε μελέτες στα ζώα, η καψαϊκίνη έχει την ικανότητα να ενισχύσει το μεταβολισμό, ο οποίος με τη σειρά του προκαλεί απώλεια βάρους. Αυτό αυξάνει την κυκλοφορία και τη ροή του αίματος σε όλα τα σημαντικά όργανα, διευκολύνοντας την οξυγόνωση και την παράδοση των θρεπτικών συστατικών. Η καψαϊκίνη μπορεί να υποστηρίξει ένα υγιές ενεργειακό ισοζύγιο, ενώ, καταστέλλει την όρεξη. Η καψαϊκίνη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη, καθότι λειτουργεί ως ενισχυτής του μεταβολισμού και είναι ευεργετική στη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους. 
Το πιπέρι καγιέν επίσης θεωρείται αφροδισιακό, επειδή περιέχει καψαϊκίνη
Προστατεύει την καρδιά, ανοίγει τις αρτηρίες που οδηγούν στην καρδιά. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση εμφράγματος. Έρευνες έχουν δείξει ότι το πιπέρι καγιέν βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και εμποδίζει τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα. Μειώνει επίσης τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.
Σταματά ή περιορίζει την σηματοδότηση του πόνου. Αυτή η ιδιότητα μπορεί να σχετίζεται με την ικανότητα που διαθέτει το πιπέρι καγιέν να διεγείρει μία απόκριση του πόνου σε διαφορετική περιοχή του σώματος. Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνεται η απόσπαση της προσοχής από τον εγκέφαλο σε μια νέα τοποθεσία. Μετά από αυτή την αρχική αντίδραση στον πόνο, τα νεύρα απελευθερώνουν την ουσία Ρ (η χημική ουσία που παράγει το νεύρο όταν νιώθει πόνο) και στη συνέχεια η αντίληψη του πόνου μειώνεται.

Diepvens, K; Westerterp K; Westerterp-Plantenga M. «Obesity and thermogenesis related to the consumption of caffeine, ephedrine, capsaicin, and green tea». The American Journal of Psychology 292: 77–85.
Zheng J, et al, Dietary capsaicin and its anti-obesity potency: from mechanism to clinical implications. Biosci Rep. 2017 May 11;37(3). pii: BSR20170286. doi: 10.1042/BSR20170286. Print 2017 Jun 30.

Therapeutic Research Faculty (2009). «Capiscum». Natural Medicines Comprehensive Consumer Version). WebMD.

Westerterp-Plantenga, MS; Reinbach, HC; Smeets, A; Martinussen, T; Møller, P (June 2009). «Effects of capsaicin, green tea and CH-19 sweet pepper on appetite and energy intake in humans in negative and positive energy balance.». Clinical Nutrition 28 (3).

 

Δεν υπάρχουν προϊόντα.