ΝΤΑΜΙΑΝΑ 25gr ΠΡΟΙΟΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ

 ΝΤΑΜΙΑΝΑ(turnera aphrodisiaca)
ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ: νταμιάνα, γατόχορτο
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ Τα φύλλα έχουν ελαφρά υπακτική δράση και ίσως σε μεγάλες ποσότητες να προκαλέσει διάρροια.Θα πρεπει να αποφεύγεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η χρήση της Νταμιάνας έχει πολύ μεγάλη ιστορία. Οι Μάγιας και οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν την Νταμιάνα ως γενικό τονωτικό του σώματος Οι αυτόχθονες της Αμερικάνικης Ηπείρου συνήθιζαν να πίνουν τσάι από φύλλα Νταμιάνας, καθώς θεωρούσαν πως το φυτό είχε έντονες αφροδισιακές ιδιότητες. Θεωρούσαν πως αντιμετωπίζει την στυτική δυσλειτουργία και πως αυξάνει τη σεξουαλική ορμή τόσο στους άνδρες, όσο και τις γυναίκες.Αυτή η δράση του οφείλεται στην παρουσία συστατικών που θεωρείται πως ευνοούν την παραγωγή τεστοστερόνης

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία η Νταμιάνα χρησιμοποιείται κυρίως ως ενισχυτικό του οργανισμού και για την αντιμετώπιση νευρικών διαταραχών. Σύμφωνα με κάποιες αναφορές η πικρή ουσία δαμιανίνη (damianin) διαθέτει την ιδιότητα να τονώνει το νευρικό σύστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Νταμιάνα να θεωρείται κατάλληλη για περιπτώσεις έντονου άγχους, νευρικότητας, ατονίας καθώς και για ελαφριές μορφές κατάθλιψης. Η τόνωση του νευρικού συστήματος συνοδεύεται σε πολλές περιπτώσεις από μία γενικότερη ευφορία και από την τόνωση ολόκληρου του οργανισμού.

Γενικά το βότανο τονώνει το νευρικό και ορμονικό σύστημα, με συγκεκριμένες χρήσεις όπως σε ανωμαλίες (αραιομηνόρροια και αμηνόρροια) και συμπτώματα του κύκλου (πονοκέφαλος), σε δυσμηνόρροια και εμμηνόπαυση και σεξουαλική ανικανότητα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΠΗΓΕΣ
Indian J Pharm Sci. 2008 Nov-Dec; 70(6): 740–744.  
doi: 10.4103/0250-474X.49095 PMCID: PMC3040867 PMID: 21369434   Pharmacological evaluation of Bioactive Principle of Turnera aphrodisiaca    S. Kumar,* R. Madaan, and A. Sharma1
Fryer FA. Chemical investigation of damiana (Turnera diffusa) Specialities. 1965;1:21–3.

Kumar S, Sharma A. Apigenin-the anxiolytic constituent of Turnera aphrodisiaca Ward. Pharm Biol. 2006;44:84–90.

 

Δεν υπάρχουν προϊόντα.